Fantastyczne ciasto orzechowe z suszoną śliwką
Jest weekend to musi być i ciasto. Słodkie, orzechowe z nutą śliwki. Jak pysznie smakuje z filiżanką dobrej kawy przekonajcie się sami.
Zapraszam
Składniki
Na formę 21 x 21 cm
220 gramów masła
125 mililitrów wody
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki kakao
10 drobno posiekanych suszonych śliwek
szczypta soli himalajskiej
cukier puder do oprószenia ciasta
Masło, wodę i oba cukru przekładamy do rondelka i zagotowujemy, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Do miksera przesypujemy suche składniki, wlewamy przestudzoną masę maślaną, dodajemy żółtka i krótko miksujemy wszystko, by połączyć składniki. Wsypujemy posiekaną suszoną śliwkę i mieszamy łyżką. Na koniec dodajmy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto przelewamy do formy silikonowej ( lub wysmarowanej dokładnie masłem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 45 minut do tzw. Suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam
Składniki
Na formę 21 x 21 cm
220 gramów masła
125 mililitrów wody
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki kakao
10 drobno posiekanych suszonych śliwek
szczypta soli himalajskiej
cukier puder do oprószenia ciasta
Masło, wodę i oba cukru przekładamy do rondelka i zagotowujemy, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Do miksera przesypujemy suche składniki, wlewamy przestudzoną masę maślaną, dodajemy żółtka i krótko miksujemy wszystko, by połączyć składniki. Wsypujemy posiekaną suszoną śliwkę i mieszamy łyżką. Na koniec dodajmy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto przelewamy do formy silikonowej ( lub wysmarowanej dokładnie masłem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 45 minut do tzw. Suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz