Bożonarodzeniowe żytnie rogaliki z masą makową
Nie mogę się już doczekać Świąt. Tej wyjątkowej atmosfery, zapachów i smaków. Z myślą o świętach zapraszam Was na pyszne, żytnie rogaliki ze wspaniałym makowym nadzieniem. Przeniesiecie się ze mną w ten magiczny świąteczny czas? Takie słodkie pyszności warto przygotowywać już teraz i je sobie przez ten grudniowy czas dawkować, bo przecież w Święta nie da się zjeść wszystkiego. Wiadomo, niektóre potrawy zarezerwowane są specjalnie tylko na te szczególne dni, i to jest świętość. Ale są też takie, które przez cały grudzień smakują wyśmienicie i grzech się nimi nie delektować.
Składniki
Na 2 blachy:
230 gramów mąki pszennej
120 gramów żytniej
1 łyżka śmietany 18 %
2 żółtka
90 gramów cukru pudru
200 gramów zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
Nadzienie:
Masa makowa z tego przepisu
Cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w
kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości
2 mm i dzielimy koło jak pizze. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę masy makowe
i zwijamy rogaliki, tak by cienki koniec był zawsze pod spodem rogalika.
Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i
pieczemy około 15 (aż zaczną się rumienić). Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz