Hit lata - kokosowe ciasto z wiśniami i bezą
Hit tego lata. Kokosowe ciasto kruche i wspaniałe polskie letnie owoce! A na wierzchu beza. Ciasto marzenie. Kwaskowate owoce i słodycz bezy, przełamane nutą kokosową. Zajadamy …
Składniki
Na formę o średnicy 23 cm:
Ciasto kruche:
150 gramów mąki pszennej
80 gramów mąki kokosowej
115 gramów zimnego masła, pokrojonego w plastry
80 gramów cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na około 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 23 cm i wykładamy nim spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, aż zacznie lekko brązowieć.
Masa owocowa:
350 gramów wiśni (bez pestek)
140 jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owocem i mąkę mieszamy w garnku i zagotowujemy na niewielkim ogniu, mieszając. Odstawiamy.
Beza:
4 białka
190 gramów cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec, nie przestając ubijania dosypujemy partiami, po łyżce, cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na gorący, podpieczony spód wykładamy masę owocową, na nią pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika obniżamy temperaturę do 160 stopni włączamy termoobieg i pieczemy ciasto około 50 minut, aż piana będzie chrupiąca.
Smacznego!
Ciasto kokosowe z wiśniami i bezą |
Składniki
Na formę o średnicy 23 cm:
Ciasto kruche:
150 gramów mąki pszennej
80 gramów mąki kokosowej
115 gramów zimnego masła, pokrojonego w plastry
80 gramów cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na około 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 23 cm i wykładamy nim spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, aż zacznie lekko brązowieć.
Masa owocowa:
350 gramów wiśni (bez pestek)
140 jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owocem i mąkę mieszamy w garnku i zagotowujemy na niewielkim ogniu, mieszając. Odstawiamy.
Beza:
4 białka
190 gramów cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec, nie przestając ubijania dosypujemy partiami, po łyżce, cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na gorący, podpieczony spód wykładamy masę owocową, na nią pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika obniżamy temperaturę do 160 stopni włączamy termoobieg i pieczemy ciasto około 50 minut, aż piana będzie chrupiąca.
Smacznego!
Ciasto kokosowe z wiśniami i bezą |
Ciasto kokosowe z wiśniami i bezą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz