Wybuchowy jogurt - z granatem i nasionami chia
Wybuchowy jogurt - z granatem. Do tego superfood w postaci nasion chia (szałwii hiszpańskiej). Czyli jak szybko i bardzo zdrowo zjeść np. drugie śniadanie. Na bazie jogurtu naturalnego, bez dodatku cukru, substancji nadających kolor i smak.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B i E, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, cynku. Zawierają dużo błonnika korzystnie wpływającego na układ trawienny. Poprawiają metabolizm. Wzmacniają system odpornościowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Polecam włącznie ich do codziennej diety. Wystarczą 1-2 łyżeczki dodane do koktajlu, jogurtu, musli itd.
Granat (o czym pisałam we wcześniejszym poście) jest fantastycznym w smaku owocem o cudownych właściwościach. Jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B, C, E, K, potasu, fosforu, miedzi. Wzmacniają odporność, utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie, wzmacniają serce, spowalniają procesy starzenia się skóry, działają detoksykująco.
Składniki:
na 1 porcję
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka nasion chia
1 owoc granatu
Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie nasiona wchłoną wodę i wytworzy się wokół nich galaretowata otoczka. Granat obieramy, zlewamy sok. Połowę jogurtu zagęszczonego nasionami chia wlewamy do szklanki, wlewamy sok z i wsypujemy połowę pestek z granatu. Uzupełniamy szklankę pozostałą częścią jogurtu, wierzch posypujemy pestkami granatu, możemy też delikatnie posypać jeszcze nasionami chia. Jogurt należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Na zdrowie, smacznego!
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B i E, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, cynku. Zawierają dużo błonnika korzystnie wpływającego na układ trawienny. Poprawiają metabolizm. Wzmacniają system odpornościowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Polecam włącznie ich do codziennej diety. Wystarczą 1-2 łyżeczki dodane do koktajlu, jogurtu, musli itd.
Granat (o czym pisałam we wcześniejszym poście) jest fantastycznym w smaku owocem o cudownych właściwościach. Jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B, C, E, K, potasu, fosforu, miedzi. Wzmacniają odporność, utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie, wzmacniają serce, spowalniają procesy starzenia się skóry, działają detoksykująco.
Składniki:
na 1 porcję
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka nasion chia
1 owoc granatu
Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie nasiona wchłoną wodę i wytworzy się wokół nich galaretowata otoczka. Granat obieramy, zlewamy sok. Połowę jogurtu zagęszczonego nasionami chia wlewamy do szklanki, wlewamy sok z i wsypujemy połowę pestek z granatu. Uzupełniamy szklankę pozostałą częścią jogurtu, wierzch posypujemy pestkami granatu, możemy też delikatnie posypać jeszcze nasionami chia. Jogurt należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Na zdrowie, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz