Żytnie ciastka z pistacjami i cukrem kokosowym
Fantastyczne żytnie ciastka z pistacjami, o lekko karmelowym smaku, co zawdzięczają dodatkowi cukru kokosowego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pyszne! Posmakują każdemu. Są zdrowszą i mniej kaloryczną opcją jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.
Cukier kokosowy posiada wysoką zawartość składników mineralnych, jest długotrwałym źródłem energii oraz posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Może zatem być stosowany przez diabetyków. Naturalnie występujące w nim enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu cynku, żelaza witamin z grupy B oraz C. Warto więc zastąpić nim tradycyjny biały cukier.
Cukier kokosowy posiada wysoką zawartość składników mineralnych, jest długotrwałym źródłem energii oraz posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Może zatem być stosowany przez diabetyków. Naturalnie występujące w nim enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu cynku, żelaza witamin z grupy B oraz C. Warto więc zastąpić nim tradycyjny biały cukier.
Składniki:
100 gram miękkiego masła
100 gram cukru kokosowego
1 jajo
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 gram mąki żytniej chlebowej
50 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram drobno
posiekanych pistacji
opcjonalnie cukier kokosowy do posypania ciastek
Masło uciekamy z cukrem, aż uzyskamy puszysty krem. Nie
przestając ucierać dodajemy jajo i ekstrakt waniliowy a następnie dodajemy obie
mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje i mieszamy
ciasto łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki
(wielkości orzecha włoskiego) i układamy je w odstępach na blasze. Ciastka
lekko spłaszczamy używając do tego łyżki (lub po prostu ręką), posypujemy
cukrem kokosowym (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy
około 12 minut. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz