Na zdrowie - Świeżo wyciskany sok z buraków z pomarańczą

Dlaczego piję tylko soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców? Zawierają one masę właściwości zdrowotnych, są bogate w łatwo przyswajalne przez nasz organizm składniki odżywcze i co najważniejsze pozbawione są chemii i sztucznych składników dodawanych do soków, które kupujemy w sklepach! Jeżeli nie posiadacie jeszcze wyciskarki do owoców to bardzo Wam polecam taki zakup. Ja swoją nabyłam dość niedawno i nie wyobrażam sobie teraz funkcjonowania bez takiego sprzętu. Wcześniej soków po prostu nie kupowałam i  nie piłam, ale ponieważ syn je uwielbia, to głownie z myślą o nim, i jego zdrowiu,  pojawiła się w domu wyciskarka do warzyw i owoców. I tym oto sposobem picie świeżo wyciskanych soków stało się u nas rutyną :)

Sok z buraka jest bogaty w witaminy C, A, B1, magnez, żelazo, potas, wapń, kwas foliowy, zawiera dużą ilość błonnika. Polecany jest w leczeniu anemii, nadciśnienia, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego oraz układ krwionośny.


Składniki:
Na 1 szklankę
2 małe buraki czerwone
1 pomarańcza
1 pęczek natki pietruszki

Buraki, pomarańczę i natkę pietruszki dokładnie myjemy. Buraki obieramy, tak samo pomarańczę pozostawiamy jednak białą jej część tzw. albedo, które jest bogatym źródłem składników odżywczych. Buraki, obraną pomarańcza i natkę pietruszki umieszczamy w wyciskarce i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok mieszamy i przelewamy do szklanki. Gotowe!
Sok pijemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger